top of page

De lijstjes van de tekstenfee: 10 boeken

Ik hou van lijstjes. Ik leef voor lijstjes. Ik droom in lijstjes. Sommigen zullen zeggen dat alles in lijstjes gieten de spontaniteit in de weg staat. Ik zeg: niks van dat alles, I just looooove lijstjes!


Behalve magisch mooie teksten schrijven voor mijn leuke klanten, vind ik het ook mijn taak als tekstenfee om vrolijke vibes in het rond te strooien - liefst in 't roze en met een beetje glitter errond, of course. Onlangs bedacht ik me: mijn lijstjes zijn eigenlijk ideaal om happiness te spreaden. Hiermee kan ik mijn klanten, sympathisanten en andere trouwe fans tips geven voor leuke dingen, toffe ervaringen... en zo worden ze allemaal blij! 🧚🏼‍♀️


Daarom heb ik besloten om hier een vaste rubriek van te maken op deze website. Verwacht geen serieuze blogposts over gewichtige thema's - die schrijf ik al genoeg voor mijn klanten 😉 Het is gewoon de bedoeling om hier af en toe een van mijn 156793 lijstjes te laten verschijnen. Telkens ingekort tot 10 items, zodat je er niet te veel kostbare tijd mee verliest hé! Hiermee hoop ik jou, lieve lezer, te inspireren, en zo leer je me nóg wat beter kennen. Want dat is iets wat velen tof vinden aan deze website - dat weet ik 'vanhorenzeggen'.Vandaag start ik met een eerste lijstje, namelijk van boeken die ik onlangs las en waar ik van onder de indruk was. De volgorde is willekeurig, ik heb ze allemaal even graag gelezen. Here we go!

  1. Anéantir - Michel Houellebecq: ik las dit boek in het Frans omdat de Nederlandse vertaling pas uitkomt in december, en ik kon niet meer wachten... Ik had er al enkele recensies over gelezen en ik was té benieuwd 😊 Een klepper van om en bij de 750 pagina's, niet altijd eenvoudig in het Frans maar het heeft me geen seconde verveeld. Geen lichtvoetig boek, maar wat mij betreft een meesterwerk, al besef ik dat sommigen dit niet graag zullen lezen. Houellebecq: you love him or you hate him, ik behoor sans aucun doute tot het eerste kamp.

  2. Il nous restera ça - Virginie Grimaldi: ik las al enkele boeken van deze populaire Franse schrijfster. Ook haar laatste nieuwe vond ik weer een ontspannend verhaal, heel mooi! Ik las het niet op vakantie, maar het lijkt mij wel ideaal als vakantielectuur, leest erg vlot.

  3. Crossroads - Jonathan Franzen: een dikke turf waar ik lang over gedaan heb, al zat het feit dat ik in die tijd verhuisd ben er misschien wel voor iets tussen 😉 Ik had een hondertal pagina's nodig om echt 'in het verhaal' te komen. Maar vanaf dan was het puur genieten. Zo'n mooi verhaal, zo knap geschreven. Een (letterlijk en figuurlijk) zware aanrader, net als de rest van Franzens magnifieke oeuvre.

  4. Ik ben er niet - Lize Spit: hier was ik echt van omvergeblazen. Spit haar taalgebruik is zonder overdrijven virtuoos. Het is als een warm dekentje op de toch wel harde onderwerpen die voorkomen in het boek, dat overigens deels gebaseerd is op de eigen ervaringen van de schrijfster.

  5. De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld: een schrijnend verhaal, zeker geen feel good boek. Maar wát een talent. Elke zin van Lucas Rijneveld is een meesterwerk op zich, ik heb echt genoten van de taal in dit boek van begin tot einde. Een verbluffend romandebuut, meer dan terecht bekroond met de International Booker Prize 2020.

  6. Kerkhofblommenstraat - Lare Taveirne: de derde roman van de Brugse schrijfster Lara Taveirne (geboren in 1983, een bijzonder gezegend jaar! 😇) is zeer poëtisch geschreven. Toch is het een toegankelijk en meeslepend verhaal, met volkse dialogen en veel vrouwelijke intriges. Taveirne bewijst met dit boek dat ze een echte meesterverteller is.

  7. Le syndrome de l'accent étranger - Mariam Sheik Fareed: ik kreeg dit boek cadeau voor mijn 39ste verjaardag van een goede vriendin, die weet dat ik graag in het Frans lees én overal een boek meesleur. Vandaar dat ze het kocht in pocketversie 😊 Ik heb dit gelezen tijdens mijn zomerreis in Marseille. Een knap verhaal met verschillende lagen, mooi geschreven ook. Een aanrader voor wie graag eens een ontspannend Frans boek wil lezen!

  8. De naam van de moeder - Roberto Camurri: aangrijpende roman over de worstelingen tussen een vader en zijn zoon. De grote afwezige is de moeder, door wiens verlies zij een verbitterde relatie hebben en tegelijk ook voor altijd verbonden zijn met elkaar. Mooi, zo mooi. Lees dit gewoon, you won't regret it. Spijtig dat ik geen Italiaans kan, want ik denk dat het boek in de oorspronkelijke taal nog zoveel mooier is...

  9. De huisgenoot - Elizabeth Day: ik ben fan van Elizabeth Day, meerbepaald haar podcast How to fail (luistertip!). Ze spreekt zo mooi UK English (het mooiste accent!) én ze ziet er goed uit ook... Ik ben dus een beetje bevooroordeeld over haar boeken, denk ik 😉 "De huisgenoot" is een spannend en verrassend verhaal. Het was op enkele dagen uit, en dat wil bij mij zeggen dat ik het heel goed vond.

  10. De sneeuwpanter - Sylvain Tesson: op uitnodiging van een beroemde natuurfotograaf neemt Sylvain Tesson deel aan een extreme expeditie in de Himalaya, op zoek naar de zeer schuwe en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter. "De sneeuwpanter" is het verhaal van een uitdagende tocht in barre omstandigheden. Naast mooie natuurobservaties bevat het boek veel (soms confronterende) reflecties over de teloorgang van de aarde. Terecht een van de grootste literaire successen in Frankrijk van de afgelopen jaren. Must read, het is overigens een dun boekje dus ideaal voor wie niet zo aan de dikke turven is 👌🏽

Ziezo, het eerste lijstje zit erop. Dan rest mij enkel nog om jou veel leesplezier te wensen, en héél graag tot het volgende lijstje!


Mocht je suggesties hebben voor een volgende post/thema in deze rubriek, dan mag je 't zeker laten weten! Jij vraagt, ik maak er met véél plezier een lijstje van 😀


P.S. Het boek van op de foto staat niét in dit lijstje, want ik heb het niet zo graag gelezen... Maar dat is uiteraard persoonlijk, je zal mij. niet horen zeggen dat het een slecht boek is. Just not my cup of tea!


173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page